Sila slov priamo na plátne 

Frederika Halászová
Autorka je PR a mediálna koordinátorka festivalu Jeden svet.

Slová môžu zraniť aj otvoriť témy, ktoré sú tabu, ukazuje medzinárodný filmový festival Jeden svet.
Dokumentárne filmy vedia zaťať do živého. Filmy, ktoré každý rok vyberáme na filmový festival Jeden svet, sa totiž bez pozlátka pozerajú na témy, ktoré sú často tabu. Nielen v spoločnosti, ale dokonca aj priamo v rodinách a v bezprostrednom okolí postáv.
Iné filmy nám zase ukazujú skúsenosti tých, ktorých slová vážne zranili. Či už sa stretli s diskrimináciou, odsúdením, alebo im niekto ich slová neveril, či mlčal vtedy, kedy bolo treba prehovoriť.
Také sú aj tohtoročné filmy, ktoré si budete môcť pozrieť od 3. do 9. novembra v bratislavských kinách, ale aj online – z ktoréhokoľvek kúta Slovenska. Tu je pár inšpirácií od festivalového tímu.


The Tuba Thieves
Alison O’Daniel / USA / 2023 / 93 min.


Akú úlohu v našom živote zohráva zvuk? A čo to znamená počúvať? Sluchovo znevýhodnená režisérka Alison O’Daniel nakrútila dokumentárny film, ktorý na prvý pohľad sleduje krádež hudobných nástrojov. No v skutočnosti sleduje niečo iné. V rokoch 2011 a 2013 zmizli zo stredných škôl v Južnej Kalifornii tuby, mohutné dychové nástroje, ktoré boli súčasťou vybavenia stredoškolských hudobných kapiel. Zatiaľ čo novinári sa v tom čase sústredili na zlodejov, Alison O’Daniel sa zamyslela nad tým, ako krádeže ovplyvnili zvuk týchto kapiel a čo to vlastne znamená počúvať. Zatiaľ čo audiovizuálne umenie je väčšinou nakrúcané bez ohľadu na tých, ktorí si zvuk nevedia vychutnať, tento film bol vytvorený s ohľadom na sluchovo znevýhodnených. Dokument bude otváracím filmom festivalu Jeden svet a tešiť sa naň môžu aj verejnosť a študenti filmu. Oboch projekcií sa zúčastní režisérka Alison O´Daniel osobne a okrem iného budú unikátne aj v tom, že každý divák či diváčka dostanú pri vstupe do kinosály svoj vlastný balón, aby zvuky vo filme mohli precítiť (aj) hmatom.

Aurora’s Sunrise
Inna Sahakyan / Arménsko, Nemecko, Litva / 2022 / 97 min.


Nezvyčajne spracovaný dokumentárny film, ktorý spája animácie s archívnymi zábermi, rozpráva príbeh Aurory Mardiganian. Aurora prežila arménsku genocídu, ktorá sa začala v roku 1915. Po úteku do Spojených štátov sa stala filmovou hviezdou a tvárou aj hlasom obetí genocídy. Počas systematického vyvražďovania Arménov Turkami prišla Aurora o všetko. O rodinu, domov, aj bezpečie. A zažila hrôzy, o ktorých neskôr svedčila pred celou Amerikou. Vďaka jej svedectvám a filmu sa podarilo vyzbierať milióny dolárov na humanitárnu pomoc. Až kým zrazu nebolo pohodlné, aby o týchto udalostiach ďalej hovorila. Celá kampaň na podporu Arméncov a film, v ktorom Aurora hrala, odrazu upadli do zabudnutia. Skutok sa nestal. Film Aurora’s Sunrise nám ukazuje slovo ako zbraň hneď v dvoch pozíciách – keď je hovorené nahlas a keď je umlčané.

The Mother of All Lies
Asmae El Moudir / Maroko, Egypt, Saudská Arábia, Katar / 2023 / 97 min.


Režisérka Asmae El Moudir pátra po tajomstvách vo svojej vlastnej rodine. Nesnaží sa pritom odhaliť ultimátnu pravdu, ale pohľad každého člena rodiny. Pretože podobne to funguje aj s tajomstvami, ktoré ťažia Maroko. Neskrýva sa za nimi jediná pravda, ale mnoho pohľadov na to, čo sa vlastne stalo. Film sa začína tým, že sa Asmae snaží zistiť, prečo má len jednu jedinú fotku z detstva. A prečo dievča na tej fotke ani nie je ona. Ale nejde iba o jednu fotku. V nedávnej minulosti jej rodiny sa skrývá mnoho zatajovaných udalostí, s ktorými Asmae konfrontuje svojich príbuzných a hlavne svoju strašidelnú despotickú babku, pomocou makiet námestia a členov rodiny, ktoré vyrobí. Námestia, na ktorom bolo krvavo potlačené občianske povstanie, o ktorom sa nehovorí. Ako nás ovplyvňuje kultúra mlčania? A ako dokáže jedna žena poznačiť svoju rodinu? Aj to môžete zistiť na Jednom svete.

Bonus na záver – Vyšetřovatel
Viktor Portel / Česká republika / 2022 / 73 min.


Na záver nemožno nespomenúť film, ktorého režisérom je Viktor Portel, vedúci filmovej produkcie nášho sesterského Post Bellum v Českej republike. Hlavná postava dokumentu, vyšetrovateľ Vladimír Dzuro, strávil desať rokov svojho života vyšetrovaním vojnových zločinov v bývalej Juhoslávii. Po dvadsiatich piatich rokoch sa spolu s ním vraciame na miesta vyšetrovania – v Chorvátsku, Srbsku a Bosne a Hercegovine. Hrôzy, ktoré sa počas vojny odohrali, sa vo filme dozvedáme z príbehov a slov kľúčových osôb a svedkov z jeho prípadu. Práve slová boli kľúčové aj počas procesov Medzinárodného tribunálu pre vojnové zločiny v Haagu. Vo filme počujeme vášnivé slová, ktoré viedli ku krviprelievaniu, aj slová, ktoré ho dosvedčujú. Spolu s Vladimírom Dzurom sa pozrieme na to, či sa cez slová dá nájsť spravodlivosť.