Dievča s vrkočmi

Dievča s vrkočmi od Wilmy Geldof je fascinujúcim rozprávaním o vojne očami teenagerky. Je písaná pre mladých, ktorí môžu na pozadí hrôz, ktoré sa diali počas 2. svetovej vojny, zažívať s hlavnou hrdinkou typické problémy dospievajúcich.

Hlavná postava, Freddie Oversteegenová, je hneď v úvode vykreslená ako statočné mladé dievča. V čase, keď Nemci napadli Holandsko, mala len štrnásť rokov. Bývala so svojou mamou a sestrou Truus. Všetky patrili do komunistickej strany a už vtedy sa venovali zakázaným činnostiam, akou bolo napríklad roznášanie letákov. Taktiež už pred 2. svetovou vojnou ukrývala ich matka Židov aj komunistov, ktorí utiekli z Nemecka.

Aj keď nejde o knihu, ktorá by si kládla za cieľ odovzdať mladým informácie o 2. svetovej vojne,  nájdu v nej veľmi zaujímavé skutočnosti o tom, ako Holanďania vnímali a prežívali vojnové obdobie. Vláda v Londýne v tom čase hlásala, že sa majú prispôsobiť a pokračovať vo svojich životoch. Oni sa ale báli, že Holandsko sa stane novým nemeckým protektorátom.

„Ibaže aj neurobiť nič je voľba.“ Zadíva sa pred seba. „Nikdy sa nesmieme zmieriť s nemeckou nadvládou. S nijakou nadvládou.“

Neskôr sestry oslovil Frans van der Wiel z holandského odbojového hnutia. Freddie a Truus mali jasno v tom, že chcú pomáhať. Freddie pre svoje vrkoče a mladý vzhľad bola veľmi vhodným kandidátom na odbojárku, pretože nacistom by určite nenapadlo ju podozrievať.

Najprv boli len kuriérky, presúvali zbrane, kradli doklady, sledovali ciele a roznášali letáky. Potom začali lákať nacistických vojakov do lesa, kde ich mali kolegovia z odboja zabiť. Neskôr sa naučili aj strieľať a zabíjali aj ony. Nacistov likvidovali, pretože vedeli, že do väzenia ich za svoje činy nikto nedostane, keďže policajti boli tiež nacisti alebo kolaboranti.

„Cítim sa čoraz odtrhnutejšia od bežného sveta, od zhonu bežného dňa. Svet, ktorý som predtým poznala, už neexistuje. Teraz je toto skutočný svet. Pištoľ máme na sebaobranu…“

Čoskoro sa však dostavil konflikt svedomia kvôli zabíjaniu. Odbojári si ospravedlňovali svoje konanie tak, že za jeden život nacistického pohlavára, väčšinou udavača alebo zabijaka a tyrana, zachránili množstvo potenciálnych obetí.

Neskôr sa ale začína stierať hranica medzi dobrou a zlou akciou. Za jedného svojho zabitého totižto začali nacisti zabíjať 10 náhodných nevinných ľudí. Odbojári začnú mať čoraz väčšie pochybnosti. Situácia sa komplikuje a na rad prichádza podozrievavosť, obete z radov vlastných, aj nevydarené akcie.

V knihe sa oboznámime aj so situáciou v Holandsku v zime v roku 1944. Tá bola veľmi zlá. Ľudia museli zápasiť s nedostatkom jedla, zimou a nacistickými odvodmi, ktoré stále trvali, aj keď bol sever krajiny už oslobodený.

„Chcela si zmeniť svet, ale on zmenil teba.“

Kniha je napísaná zaujímavým hovorovým jazykom, ktorý používa autorka, aby sa priblížila mladým čitateľom – nácek, išlo nám to v pohode, všetci proti Nemčúrom. Nechýbajú ani typické problémy mladých ako prvé lásky, vzťahy s rodičmi. To všetko je umne prepletené s temným obdobím 2. svetovej vojny a vnútorným konfliktom dievčat, ktoré zabíjali vo vojne, aj keď nie v priamych bojoch ako vojaci.

Za svoju statočnosť Freddie so svojou sestrou museli zaplatiť vysokú cenu – nočné mory, pochybnosti o správnosti svojho konania aj neustála obava o život. Taký bol život mladých odbojárok počas 2. svetovej vojny, ktoré sa nakoniec dočkali zaslúženého uznania po takmer 70 rokoch, keď ich ocenil aj holandský premiér.

Pri príležitosti vypuknutia SNP 29. augusta sme sa spojili s vydavateľstvom Absynt, aby sme slovenským čitateľom ukázali, že aj na Slovensku boli mladé odbojárky, ktoré statočne pomáhali v 2. svetovej vojne. Príbehy štyroch slovenských hrdiniek si môžete prečítať v minulom blogu: https://blog.sme.sk/bellumsk/historia/dievcata-a-mlade-zeny-hrdinky-odboja

Knihu Dievča s vrkočmi si môžete kúpiť na stránke vydavateľstva Absynt: https://www.absynt.sk/dievca-s-vrkocmi

Autorka: Martina Lábajová