Ofer Fabian (*1962)

Ofer Fabian sa narodil 20. mája 1962 v Petah Tikva v Izraeli do židovskej rodiny so slovenskými koreňmi. Priezvisko Fabian nie je pôvodným priezviskom jeho predkov. Kvôli druhej svetovej vojne a holokaustu, ktoré mali na Oferovu rodinu veľmi negatívny dopad, sa jeho starý otec rozhodol zmeniť priezvisko Fleischmann na spomínaný Fabian. Rudolf Vrba, narodený ako Walter Rosenberg, je známy svojim hrdinským útekom z Osvienčimu a následným úsilím zachrániť státisíce maďarských Židov pred transportom do koncentračného tábora. Je súčasťou Oferovej rodiny, keďže Rudolfova matka bola sestrou Oferovej starej mamy z otcovej strany. Dá sa povedať, že išlo o strýka Oferovho otca, čo znamená, že išlo o blízkeho rodinného príbuzného.

Oferova matka, ktorá bola z Londýna, prežila vojnu v relatívne bezpečnej zóne v Anglicku, a tak prežila celá jej rodina. Oferov otec Ivan, ktorý sa narodil v roku 1934 v Topoľčanoch, také šťastie nemal. Po tom, čo Ivanovej rodine pomohol dostať sa z pracovného tábora v Žiline jeho sused Noskov, bol spolu so sestrou Lici ukrytý šesť rokov v Modre. Oferov otec mal vtedy len päť rokov, a tak odlúčenie od rodičov znášal ťažko. Jeho sestra Lici bola umiestnená do školy pre budúce mníšky. Nakoniec sa celej jeho rodine podarilo prežiť. Po vojne emigrovali do Izraela, kde všetci začali nový život.

Ofer po štúdiách začal pracovať ako futbalový tréner. Bol dvakrát ženatý, pričom svadba s jeho súčasnou manželkou Anet bola v roku 2015. Jeho druhá žena Anet má rovnako ako Ofer slovenské korene. Kvôli holokaustu bola ako bábätko umiestnená do kresťanskej rodiny, čo jej v podstate zachránilo život. Keďže jej otec Otto, ktorého spolu s dvoma bratmi transportovali do Osvienčimu, a jej matka prežili, po vojne si po dcéru prišli neskôr.

Tento príbeh bol zdokumentovaný vďaka podpore projektu Stories of 20th Century – The second generation Holocaust survivors (recording), ktorý podporil Dutch Jewish Humanitarian Fund.

Celý príbeh pamätníka nájdete v online archíve Memory of Nations.