Eleanora Schwarz (*1952)

Eleonora Schwarz sa ako slobodná Bernasová narodila 23. januára 1952 v izraelskej Haife do židovskej rodiny. Matka Stella sa narodila v roku 1926 v Banskej Bystrici do veľmi zbožnej rodiny. Norin starý otec dodržiaval každú židovskú tradíciu a veľmi si vážil Boha. Zanevrel na Boha, keď mu v jednom z prvých transportov pre dievčatá z Banskej Bystrice odviezli staršiu dcéru Eleonóru. Ako obchodník so vzácnymi surovinami mal síce ekonomickú výnimku, no aj tak sa mu ju nepodarilo zachrániť. S manželkou a mladšou dcérou Stellou zostal v Banskej Bystrici až do potlačenia Slovenského národného povstania. Následne s ďalšími rodinami odišli do hôr, do obce Hrončok. V bunkri sa ukrývalo šestnásť ľudí, medzi nimi napríklad rodina Vagovcov. Vďaka pomoci istého Mikuláša, ktorý im nosil jedlo a novinky, sa im podarilo prežiť.

Norin otec Bernich, pôvodom Betlhaim, sa narodil v roku 1922 v Nitre. Na vlastnej koži zažila holokaust aj jeho rodina. Bernich mal však šťastie, že prežil vojnu v Anglicku, kam ho rodičia na poslednú chvíľu poslali ako šestnásťročného chlapca. Nebol to oficiálny evakuačný transport detí Nicholasa Wintona, ale bolo to niečo podobné. Jeho otec, lekárnik, vojnu prežil. Matka zomrela v koncentračnom tábore v Osvienčime. Nemal žiadnych súrodencov. V rámci československej armády v Anglicku, kde Bernich zastával funkciu vodiča tanku, odišiel po vojne do Prahy.

Norini rodičia sa spoznali v Prahe. Bolo to dohodnuté stretnutie rodín, keďže chceli, aby ich deti zostali v židovských rodinách. Bernich a Stella sa zosobášili v roku 1949 a do desiatich dní po svadbe emigrovali do Izraela. Bernich si zmenil priezvisko z pôvodného Betlhaim na Bernas, aby neznelo príliš nemecky. O pár rokov sa narodila Nori a po nej pribudol brat David. Obaja sa už narodili v Izraeli. Bernich pracoval ako chemik v miestnom inštitúte v Haife, kde sa zaoberal výskumom. Nikdy sa nestal súčasťou armády a aj po čase práve kvôli jeho práci rodina odcestovala do USA, kde zostala niekoľko rokov.

Žili vo Washingtone DC a Norin otec pracoval v NASA. Neskôr sa však rodina vrátila do Izraela.
Nori vyštudovala univerzitu a v roku 1976 sa oženila s Thomasom Schwarzom. Išlo o emigrantskú rodinu pôvodom zo Slovenska, ktorá prišla do Izraela v roku 1964. Thomas pracoval ako elektroinžinier. V rokoch 1977 a 1984 sa im narodili dve deti, syn Jotam a dcéra Michal, ktorí sú v súčasnosti veľmi úspešní. Rok 1994 bol pre Nori veľmi ťažký, keďže pri autonehode prišla o mamu a manžela zároveň.
Dnes sa Nori veľmi teší zo svojich troch vnučiek, na ktoré je nesmierne hrdá. Miluje svoj domov, teda Izrael, a nikdy by ho neopustila.

Tento príbeh bol zdokumentovaný vďaka podpore projektu Stories of 20th Century – The second generation Holocaust survivors (recording), ktorý podporil Dutch Jewish Humanitarian Fund.

Celý príbeh pamätníka nájdete v online archíve Memory of Nations.