Peter Hochschorner (*1952)

Peter Hochschorner sa narodil 11. júna 1952 v Bratislave. Jeho otec pochádzal z Prievozu, čo bola do roku 1946 samostatná obec, dnes je to mestská časť v oblasti Ružinova. Rodičia jeho otca boli po druhej svetovej vojne presídlený do Rakúska. Petrov otec ostal jediný z jeho rodiny na Slovensku. Vyučil sa za čalúnnika a neskôr sa s jeho mamou spoznali v Bratislave.

Peter navštevoval od roku 1958 základnú školu v Petržalke. Bol pionierom a zároveň miništrantom. V roku 1967 nastúpil na odbornú školu, učňovku. V roku 1970 získal prvú výkonnostnú majstrovskú triedu. Pamätník neskôr vybrali do československého slalomárskeho klubu Dukla Bechyně. V roku 1972 bol v Mníchove na olympiáde zavedený slalom. Povinnú vojenskú službu prvotne slúžil v Dukle, čo bol jediný športový útvar. Petra neskôr za krádež vylúčili z Dukly a musel nastúpiť do pracovno-trestaneckej skupiny na letisku.

Po vojne nastúpil do Tesly, kde pracoval rok. Potom pracoval ako telovýchovný inštruktor a o dva roky sa stal inštruktorom na prírodovedeckej fakulte v Bratislave. Tam bol zamestnaný do roku 2000. Súťažil do jeho 27 rokov, nebol však súčasťou reprezentácie. Počas obdobia Nežnej revolúcie sa zúčastňoval na demonštráciách skoro každý deň.

Neskôr sa stal trénerom svojich synov, Pavla a Petra Hochschornerovcov. Po roku tréningu vyhrali majstrovstvá sveta v stredisku Špindlerův Mlýn. Ako tréner sa zúčastnil na štyroch olympijských hrách v Sydney, Aténach, Pekingu, kde získali bratia Hochschornerovci zlato a v Londýne vyhrali bronz.

Celý príbeh pamätníka nájdete v online archíve Memory of Nations.

Príbehy pamätníčok a pamätníkov sa nám darí dokumentovať aj vďaka projektu Príbehy 20. storočia – dokumentovanie svedectiev petržalských pamätníkov a pamätníčok, ktorý podporila Mestská časť Bratislava-Petržalka.