Sloboda nie je happy end

O sile, odvahe a úspechu žien

Eva Petričková žila obyčajný, spokojný život mladej ženy, matky, právničky. Život sa jej obrátil naruby, keď jej druhej dcére diagnostikovali autizmus. Vzhľadom na to, že neustále prichádzala do rôznych problematických situácií, s ktorými sa aj sama potrebovala vyrovnať, rozhodla sa založiť instragramový profil Spolu_aut. Zdieľa na ňom rôzne informácie z ich rodinného života a týmto prirodzeným spôsobom robí osvetu o ochorení, scitlivuje spoločnosť a aktivizuje sa aj advokačne.

Sláva Daubnerová je dnes etablovanou divadelnou a opernou režisérkou najmä v zahraničí. Jej profesionálna cesta na Slovensku nebola vôbec jednoduchou. S úspechom v zahraničí si ju začali čoraz viac všímať aj doma.

Spoznajte príbehy týchto 2 silných žien v ďalšej časti relácie Sloboda nie je happy end!

Moderuje Sandra Polovková.

Za finančnú podporu vzniku tejto časti ďakujeme Nadácii Slovenskej sporiteľne.

______________________________________________________________________________________

Právo na lásku

Dodnes nie sú na Slovensku všetky práva samozrejmosťou.
Menšiny LGBTIQ trpia obmedzovaním základného práva – na lásku. K jeho odopieraniu sa pripájajú ďalšie negatívne javy v oblasti legislatívy, ako aj psychické a fyzické násilie, či odmietanie ľudí priamo v rodinách.

O zmenu k lepšiemu sa na Slovensku snažia celý čas v demokracii množstvo aktivistiek, aktivistov, odborníčiek a odborníkov.

S Janou Jablonickou Zezulovou a Andrejom Kurucom sme sa v najnovšej časti relácie Sloboda nie je happy end! rozprávali aj o prvom československom teplom aktivistovi, Imrichovi Matášovi.

Za finančnú podporu vzniku tejto časti ďakujeme Férovej nadácii O2.

______________________________________________________________________________________

Trauma obetí totalitných režimov sa prenáša na ďalšie generácie

V novom dieli diskusného formátu (podcast/video) Sloboda nie je happy end preberieme veľmi vážne témy, s ktorými v Post Bellum pracujeme denne. Príbehy ľudí, ktorí prežili tyranie nedemokracie nezostávajú v minulosti, ale ovplyvňujú spoločnosť ako takú a aj ďalšie generácie.

Psychológovia tomu hovoria transgeneračný prenos traumy a práve psychologička a psychoanalytička Michaela Hapalová je hosťkou moderátorky Sandry Polovkovej spolu so Soňou Jánošovou. Tá ako novinárka-publicistka a spolupracovníčka Post Bellum zaznamenala príbehy ľudí, preživších holokaust.

______________________________________________________________________________________

Ako sa slovenské umenie a kultúra môžu dostať do zahraničia?

Pred rokom 1989 sa československé umenie najmä do západného sveta dostalo väčšinou náhodou alebo zázrakom.
Po krátkom uvoľnení v 60. rokoch, nasledovala invázia vojsk Varšavskej zmluvy a normalizácia, ktorá zatvorila všetky dvere. Aj slobodnej tvorbe.

Dnes je to úplne inak. Umelci a umelkyne chodia na zahraničné stáže, rezidencie, vystavujú po celom svete. Ich diela sú kupované do svetových zbierok. Postaveniu slovenského umenia v zahraničí výrazne pomáha aj diplomacia prostredníctvom veľvyslanectiev a kultúrnych inštitútov.

V najnovšej časti Sloboda nie je happy end! sme diskutovali s Jakubom Urikom, riaditeľom Slovenského inštitútu v Jeruzaleme a s grafikom Matúšom Matáťkom.

Za finančnú podporu ďakujeme Férovej nadácii O2.

______________________________________________________________________________________

Aj digitálny svet môže prispievať k ochrane demokracie

„Bezpečná participácia na dianí v digitálnom svete podporuje slobodu, ochranu demokracie, základných ľudských práv idúc ruka v ruke s osobnou zodpovednosťou.“

O digitálnom občianstve a bezpečnosti v digitálnom svete diskutujú Andrea Cox z neziskovej organizácie DIGIQ a Roman Kováč zo spoločnosti ESET so Sandrou Polovkovou.

Ďakujeme, že vznik tejto časti relácie finančne podporila Nadácia ESET.

______________________________________________________________________________________

Ako sa s deťmi rozprávať o vojne?

Pred pár dňami sme v Štúdio 12 natáčali diskusiu s herečkou a mamou Lujzou Garajovou Schramekovou a historikom Matejom Beránkom. Vedeli sme o eskalujúcom napätí na Ukrajine. A poznali sme agresora, Rusko. V tom čase sme verili, že k ozbrojenému konfliktu nedôjde.

Situácia sa však dramaticky zmenila. Dnes je úplne nevyhnutné rozprávať sa s deťmi o vojne. Pracovať s naším vlastným strachom a ochraňovať ten ich.

Súčasne je nevyhnutné rozprávať sa o dezinformáciách na internete. Dnes ešte intenzívnejšie potrebujeme súdržnú, citlivú a stále racionálnu spoločnosť. Ohliadnutie do nedávnej minulosti nám môže iba pomôcť.

Diskusia vznikla vďaka spolupráci medzi Post Bellum a Štúdiom 12 v projekte Aby sme nezabudli…

V nasledujúcich mesiacoch tejto divadelnej sezóny bude Štúdio 12 hosťovať divadelné inscenácie, ktoré reflektujú moderné dejiny 20. storočia. Po predstaveniach budú nasledovať diskusie Sloboda nie je happy end! so zaujímavými hosťkami a hosťmi.

Diskusiami budeme dopĺňať témy, ktoré inscenácie otvárajú, a ktorými slovenská spoločnosť aktuálne žije.

Financované projektom Odhaľovanie a boj proti dezinformáciám v online/offline prostredí prostredníctvom aktivít inšpirovaných tzv. modernými dejinami Slovenska a európskou pamäťou, ktorý podporilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.